Akár napok alatt átköltöztethető egy állattartó sátor

A háztáji állattenyésztés az utóbbi években ismét egyre inkább elterjedt, hiszen azok, akiknél a környezeti lehetőségek erre adottak, költséghatékony módon tudják így biztosítani a szükséges élelmiszer egy részét. Míg azonban ez nem jár különösebb bonyodalmakkal, addig ipari méretekben már a jószágok elhelyezése is hatalmas kihívást jelent.

Kardinális kérdést jelent ugyanis, hogy ezt állattartó sátor, avagy hagyományos téglaépületekből álló telepek segítségével érdemes-e megoldanunk. Ennek eldöntéséhez először is vizsgálnunk kell a különböző alternatívák előnyeit, illetve hátrányait. A 20. században még szinte kizárólag fixen telepített megoldások léteztek, ezek mellett ma már leginkább kiváló strapabíróságuk szól, hiszen egy megfelelően karbantartott téglaépület tökéletesen ellenáll a külső behatásoknak. Ugyanakkor azt is érdemes szem előtt tartanunk, miszerint egy mai, modern állattartó sátor esetében sem kell az ilyen problémáktól tartanunk. Ami a bekerülési és fenntartási költséget illeti, az összehasonlítás itt már jelentősebb különbségeket mutat.

A klasszikus felépítmények kivitelezése ugyanis komoly kiadással jár. Minden részletre kiterjedő terveket kell készíteni, szükség van a megfelelő engedélyekre és maga az építkezés is hónapokig tart. Ezzel szemben az állattartó sátor beszerzése maximum 1-2 hetet vesz igénybe, de jellemzően még ennyit sem. Ráadásul gyakorlatilag ott állítjuk fel, ahol csak szükséges, hiszen ez a folyamat nem igényel speciális előkészületeket, illetve talajrendezést. Az állattartó sátor telepíthető talajra, betonra, aszfaltra, de akár kifejezetten erre a célra gyártott betonblokkokra is. Bővítése, módosítása pár nap alatt elvégezhető és hála a moduláris szerkezetének, az állattartó sátor teljes mértékben az egyedi igényeinkhez szabható.