Az aranykalászos gazda képzés során a talajgazdálkodásra is nagy hangsúly kerül

Egy nagyobb földterület megművelése roppant összetett feladat, a buktatók elkerülése pedig még akkor is nehéz, ha minden szükséges szerszám és gép a birtokunkban van. Tudniillik ha már az alapok sincsenek rendben, akkor már rövid távon is szinte borítékolható a kudarc.

Éppen emiatt az aranykalászos gazda képzés egyik legfontosabb eleme a talajgazdálkodási ismeretek elsajátítása. A nagyipari mezőgazdaság egyik legnagyobb kihívását a termőföld állapotának előkészítése és megóvása jelenti, hiszen míg régebben hagyták pihenni az adott területet – legalább egy évig -, addig erre ma nem igazán van lehetőség. Az aranykalászos gazda képzés kurzusain megtanulhatjuk, miként kell eljárnunk és idővel azt is átlátjuk majd, milyen alternatív módszerek léteznek még a műtrágya alkalmazásán kívül. Így kifogástalan lesz majd a talajelőkészítés és a fő gabonafélék termesztése sikerrel történhet. Ez utóbbihoz természetesen elengedhetetlen megismerni az öntözés, illetve a gyomirtás technikáit is.

Az aranykalászos gazda képzés óráin emellett a betakarításra és a tárolásra is kiemelt hangsúlyt fordítanak. Ennek oka igen egyszerű, lévén a hibás módszertan a termény gyors tönkremenetelét okozhatja, ami óriási károkkal járhat. A következő lépés az értékesítés, ami tulajdonképpen egy teljesen különálló szakma. Ennek ellenére kulcsfontosságú ismernünk az alapokat, még akkor is, ha úgy határozunk, egyben adjuk el, felvásárlónak az éves betakarításunkat. Azt is szem előtt kell tartanunk, miszerint a vállalkozás egészét nekünk kell majd kézben tartanunk. Ezért aztán az aranykalászos gazda képzés egy sarkalatos elemét a vállalatirányítás jelenti. Itt elsajátíthatjuk a gazdaság működtetését és az ehhez szükséges pénzügyi folyamatok pontos működését is.