Az ideális zsaluanyag kellőképp ellenálló

Ahhoz, hogy a betonelemek kialakítása teljes mértékben zökkenőmentesen történjen, jó néhány szempontra oda kell figyelnünk a folyamat során. Egyáltalán nem mindegy az alapanyag összetétele, a kavics szemcsemérete és persze a különféle adalékok aránya sem. A legfontosabb azonban a kiöntéshez használt váz stabilitása.

Ezért aztán a zsaluanyag kiválasztásánál nagyon körültekintő módon kell eljárnunk. Tudniillik ma már jó néhány lehetőség a rendelkezésünkre áll, ennélfogva könnyedén megeshet az is, hogy nem a legideálisabb megoldás mellett tesszük le a voksunkat. A leginkább kézenfekvőnek a faanyag számít, hiszen már nagyon hosszú ideje sikerrel alkalmazzák ezt az építkezések során. Tulajdonképpen helytálló ez a gondolatmenet, hiszen valóban a fa az egyik legsokoldalúbb zsaluanyag, ám nem minden kivitelezés esetében ez jelenti a legjobb döntést. Tudniillik bár olcsó és könnyű vele dolgozni, ha nagy mennyiségű betont kell megtartania, akkor veszíthet eredeti formájából, ami problémákhoz vezethet a későbbiekben.

Ennek elkerülése érdekében határozhatunk alumínium, vagy acél zsaluanyag felhasználása mellett. Előbbinek kiemelkedő strapabírósága az egyik legnagyobb előnye. Mivel eredményesen ellenáll a rozsdásodásnak is, így gyakorlatilag bármennyiszer újra felhasználhatjuk. A dilemmát elsősorban a zsaluanyag súlya, illetve megmunkálhatósága jelenti, ugyanis vágásához speciális szerszámokra lesz szükség, nagy tömege pedig akár komoly kihívást is jelenthet. Az alumínium ezzel szemben kifejezetten könnyű és feldarabolása is jóval egyszerűbb. Itt a fő gondot többnyire a magas bekerülési költség jelenti, ám nagyobb volumenű projektek kapcsán feltétlen érdemes számításba venni használatát. Speciális körülmények esetében az üvegszálas zsaluanyag alkalmazása is egy remek alternatíva, főképp olyan környezetben, ahol a vegyi anyagok jelenléte kockázatot jelenthet.