Az örök kérdés: gázos vagy faszenes grillt vegyek?

A grillezés élménye sokak számára elengedhetetlen része a szabadban eltöltött időnek. Egyszerűen a nyár nem az igazi kinti sütögetés nélkül. Ahhoz, hogy a szabad levegőn finom falatok készüljenek a rácson, egy grillsütőre is szükségünk van. A grillező tulajdonosok egytől-egyik mást mondanak, jellemzően a faszenes vagy a gázos készülékek mellett érvelnek. Na, de melyik a jobb?

Faszenes grill elsősorban azért olyan népszerű, mert a grillezés során a füst és a parázs különleges ízélményt ad az ételeknek. A faszénből származó füstös aroma sokak számára a grillezés szerves része. Különböző fafajták alkalmazásával (pl. alma, cseresznye) változatos ízeket érhetünk el, ezzel is emelve az ízélményt. További előny, hogy a faszenes grillek általában olcsóbbak, mint a gázgrillek, és a faszén ára is viszonylag alacsony. Azonban a teljes kép érdekében nem árt tisztában lenni vele, hogy a faszenes grill hosszú távú fenntartási költségei (pl. faszén, tisztítószerek) tovább növelik a kiadásokat, így alapos megfontolás után érdemes dönteni. Ha mégis ilyen készüléket választunk, akkor bátran alkalmazhatunk különféle sütési és füstölési alternatívákat.

Természetesen a gázos grillnek is megvannak a maga előnyei. Például gyors és kényelmes sütögetést biztosít, de sokan úgy vélik, hogy az ízek nem olyan gazdagok, mint a faszenes grillezésnél. A gázgrill lehetőséget ad a hőmérséklet pontosabb szabályozására, ami egy kezdő számára nagy segítséget jelent, de a füstös íz hiányozhat. A gázgrillek általában drágábbak a kezdeti vásárláskor, és a gázpalackok beszerzése is folyamatos költséget jelent. Viszont a gáz, mint üzemanyag, gyakran gazdaságosabb lehet hosszú távon, mint a faszén. Érdemes minél több szempontot figyelembe venni és az egyedi igények alapján dönteni.