Gondosan kell eljárni a szegélyléc vágásánál

Elöljáróban ugyan azt gondolhatnánk, a betonozás alapvetően egy nem túlságosan összetett feladat, ám a kifogástalan végeredmény eléréséhez széleskörű tapasztalatra és alapos gondossággal megválasztott kiegészítőkre van szükség.

Utóbbiak közé tartozik a szegélyléc is, amivel a végső forma kialakításának fázisát egyszerűsíthetjük le. Ugyan évtizedes rutinnal ez bizonyos projekteknél akár szabadkézzel is megoldható, a legtöbb esetben csak ezzel az eszközzel garantált a precíz élletörés. Ennek menete alapvetően egyszerű, a legnagyobb dilemmát legtöbbször inkább a szegélyléc típusának meghatározása okozza. Ezért aztán kardinális jelentőséggel bír, hogy már a munkálatok megkezdése előtt nagyon körültekintően megtervezzük ezt a lépést. Elsőként azt kell vizsgálnunk, milyen felépítményhez történik a szegélyléc megválasztása. A leggyakrabban oszlopok, falazatok, illetve az alapnak a kialakításánál válik szükségessé ez a kiegészítő. A 45 fokban történő élettörések zöménél kiválóan alkalmazható a hagyományosnak tekinthető, PVC-ből készült változat.

Speciális esetekben a polietilén, illetve acél módozatok használata is szóba jöhet. Előbbi rendkívül ellenálló, mindamellett pedig rugalmas, így magasabb igénybevétel mellett sem sérül a szerkezete. Az acél szegélyléc mind közül a legmasszívabb és roppant időtálló, hiszen a nedvesség okozta rozsdásodástól sem kell tartanunk. Ugyanakkor mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy ezeket a kiegészítőket általában kötegelve kapjuk, így a méretre vágásról nekünk kell gondoskodni. PVC, illetve polietilén szegélyléc esetében ez nem jelenthet különösebb problémát, hiszen egyszerűen feldarabolhatók. Ezzel szemben az acél vonatkozásában már speciális szerszámokra és gépekre lesz szükség ehhez a feladathoz, így ezzel feltétlenül számoljunk.