Így határozzuk meg, milyen meghajtással rendelkező bálacsomagoló mellett döntsünk

A megfelelő mennyiségű takarmány előállítása és szakszerű tárolása a sikeres állattenyésztés egyik legfőbb alappillérét jelentő kérdések. Természetesen a jószágok ellátása történhet külső forrásból beszerzett szenázs segítségével is, ám hosszú távon ez biztosan nem lesz költséghatékony.

Ezért optimálisabb döntést jelent egy bálázó mellett egy bálacsomagoló beszerzése is. Házon belül ugyanis ezt a műveletet csak a szükséges gépek segítségével lehet eredményesen kivitelezni. A szálastakarmányok előkészítésénél pedig nem csupán az időzítés bír óriási jelentőséggel, hanem az is, a tárolás milyen körülmények közt történik. Tudniillik az ideális nedvességtartalom megőrzése kardinális jelentőséggel bír. Bálacsomagoló alkalmazása nélkül ez nagyon nehezen valósítható meg, hiszen a hazai klíma meglehetősen kiszámíthatatlan. Fontos szem előtt tartani azt is, miszerint a kiszáradás mellett a túlzott nedvesség okozta penészesedés is a teljes készlet tönkretételét okozhatja, így a bálacsomagoló egy olyan befektetést jelent, ami nagy távlatokban sokszorosan megtérül.

Ezzel együtt egyáltalán nem mindegy, végül milyen modell mellett tesszük le a voksunkat. Elsőként azt vizsgáljuk, kizárólag a védőborítás felhelyezése a feladat, vagy olyan típust keresünk, ami egyben a bálázását is elvégzi. Szintén döntő befolyással bíró tényező a bálacsomagoló meghajtása. Ma már hatalmas választék érhető el a gépekből, így a kínálatban találhatunk hidraulikus rendszerről működtetett változatokat is, de vásárolhatunk önálló meghajtással bíró példányt is. Tekintettel arra, miszerint a bálacsomagoló egy aránylag jelentős bekerülési költséggel jár, mindig a már meglévő eszközparknak megfelelő konstrukció mellett tegyük le a voksunkat. Ez jelenti ugyanis a leginkább pénztárcabarát alternatívát.