Így történjen a szerves trágyaszórók karbantartása

A mezőgazdasági munkálatok során használt gépek jellemzően rendkívül strapabírók, ám ezzel párhuzamosan a bekerülési költségük is magas. Bizonyos volumen felett azonban lehetetlen kizárólag kézi erővel elvégezni a különböző folyamatokat, így ezeknek a masináknak a beszerzése ilyenkor elkerülhetetlenné válik. A problémák elkerülése érdekében ezért kiemelt hangsúlyt kell fektetnünk a karbantartásra.

Különösképp az olyan, ritkábban használt gépeknél, mint amilyenek a szerves trágyaszórók is. Ezek az eszközök a leggyakrabban a tavaszi időszakban vannak használatban, elsősorban a kapásnövények termőtalajának előkészítésekor. Ugyan műtrágya segítségével is megoldható ez a feladat, ám az állati eredetű alapanyag itt több szempontból is jóval optimálisabbnak tekinthető. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a szerves trágyaszórók meglehetősen nagy igénybevételnek vannak kitéve. Ennek tükrében a szezonkezdeti alapos átnézés mellett ajánlott elvégezni egy általános karbantartást minden második-harmadik használatot követően.

Szerencsére a szerves trágyaszórók esetében ez aránylag gyorsan kivitelezhető. A legnagyobb hangsúlyt mindenképpen a hajtóművekben található olaj szintjére kell helyeznünk. Ezt akár minden alkalommal ellenőrizzük, ugyanis a nagyobb hiány akár jelentős problémákhoz, a csapágyak, illetve a működést biztosító fogaskerekek károsodásával is járhat. Ugyancsak kardinális kérdést jelent a szerves trágyaszórók tengelyének rendszeres zsírozása. Ilyenkor mindig nézzünk rá a persely állapotára is és ha szükséges, cseréljük azt. Arról sem szabad megfeledkeznünk, miszerint a szerves trágyaszórók lelke maga a lehordó szerkezet. Itt ne csak a kerekeket vizsgáljuk, de a feszességet is, amennyiben pedig indokolt, azonnal állítsunk utána, mert az egész szerkezet tönkre mehet, ha a lánc átugrik.