Kinek a hatásköre a védőprofil beszerzése és kihelyezése?

Nagyobb volumenű beruházások estében kulcsfontosságú a különféle munkavédelmi felszerelések rendszeres használata és megfelelő alkalmazása. Mivel az építőiparban nem csupán az alapanyagok, de maga a környezet is rengeteg kockázatot rejt magában, ezért fontos tisztában lennünk azzal, milyen előírások vonatkoznak ezekre a kiegészítőkre.

Egy védőprofil esetében például arra is ügyelni kell, hogy a kiválasztott modell rendelkezzen a megfelelő tanúsítványokkal. Ez jelent ugyanis garanciát arra, hogy az eszköz biztosan kellő védelmet nyújt az adott magasságból történő rázuhanás esetében is. A Munkaügyi Minisztérium hatályban lévő rendelete alapján a védőprofil, illetve a többi munkavédelmet ellátó és elősegítő kiegészítő beszerzése és kihelyezése minden esetben az építés- és művezetés hatáskörébe tartozik. Vezetőként tehát a mi dolgunk figyelemmel követni az igényeket, legyen szó területre kihelyezett, vagy közvetlenül a testet védő eszközökről. Emiatt aztán mindenképpen ajánlott előzetes tervezetet készíteni, így ugyanis elkerülhetők a hiányból fakadó problémák.

Ennek során kiemelt figyelmet kell fordítani a védőprofil típusára. Tekintettel arra, hogy elég jelentős kínálattal találkozhatunk, nagyon körültekintően kell eljárnunk a modell megválasztása során. Lehetőség szerint kerüljük a túlságosan olcsó megoldásokat, ezek ugyanis több hátulütővel is rendelkeznek. Egyfelől nagyon gyorsan amortizálódnak, ami gyakori pótlást tesz szükségessé. Ennél is nagyobb probléma, hogy az ilyen védőprofil vonatkozásában nincs arra garancia, hogy kellő mértékű védelmet biztosítana. Ezért aztán jóval optimálisabb megoldást jelent egy minőségi védőprofil mellett letenni a voksunkat. Ezek számtalan alkalommal újra felhelyezhetők, mindemellett hiteles tanúsítvánnyal is rendelkeznek, ami kulcsfontosságú tényezőnek számít.