Milyen kialakítású gabona tároló az ideális számunkra?

Elsőre sokan nem is gondolnánk, ám a mezőgazdaságban is a raktározás kérdése okozza talán a legnagyobb dilemmákat. Ennek alapvetően egyszerű oka van, mégpedig az, hogy az ezzel a feladattal kapcsolatos igények és elvárások akár hétről hétre változhatnak, ezt pedig szinte lehetetlen lekövetni.

Különösképp nagy dilemmát jelent ez a gabona tároló vonatkozásában. Tudniillik a betakarított termények legtöbb fajtája meglehetősen érzékeny, mind a raktározás idejére, mind pedig annak körülményeire. Ennek tükrében a hagyományos téglaépületek tűnhetnek inkább célravezetőnek, ugyanakkor ezek számtalan hátránnyal is rendelkeznek. Nem szabad elfelejtenünk ugyanis azt sem, miszerint a gabona tároló kapcsán kardinális jelentőségű kérdés a távolság is. Ugyan a szállítás során a termény jó eséllyel nem szenved károsodást, ám minél messzebbre kell vinni, az annál nagyobb időkiesést jelent, nagy volumen esetében pedig ez óriási költségekkel járhat. A hagyományos téglaépületeknél ugyanakkor a telepítés helye adott és azon utólag már nem lehet módosítani.

Pontosan emiatt érdemes számolni a mobil gabona tároló előnyeivel. Ezek a speciális kialakítású sátrak ugyanis rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek megkönnyítik a mindennapi munkavégzést és a raktározást. Mind közül a leghangsúlyosabb kétségkívül a mobilitás. Tudniillik egy gabona tároló sátor mindössze 1-2 nap leforgása alatt telepíthető, ehhez ráadásul nincs is szükség különösebb előkészületekre. A talaj állapota sem mérvadó, lévén akár aszfaltra, betonra, vagy vízszintes földre is felállítható. Hatalmas pozitívum, hogy ehhez nincs szükség speciális szerszámokra és gépekre, valamint a lebontás is ugyanilyen villámgyorsan kivitelezhető. Mivel egy ilyen gabona tároló könnyű egységekből áll össze, így a szállítás és az áttelepítés is hihetetlen egyszerűen megoldható.