Milyen komposztáló lehetőségek vannak a zöldhulladék kezelésére?

Manapság egy-egy háztartás rengeteg szemetet termel, éves szinten akár háromszáz kilogrammot is, melynek egyharmada komposztálható lenne. Ebből nagyon jó minőségű komposztot lehetne előállítani egy kis odafigyeléssel. Ráadásul, így az otthonunkban keletkező hulladék mennyisége is csökkenthető.

Komposztáló segítségével sokkal tudatosabbá válhatunk a mindennapokban. Ha rendelkezünk kiskerttel vagy vannak növényeink, akkor különösen jól jön a tápanyagokban gazdag föld. Ahhoz, hogy sikeresen tudjunk komposztálni, elengedhetetlen egy komposztáló, illetve, hogy tisztában legyünk néhány alapvető szabállyal. Ahhoz, hogy jó minőségű komposztot tudjunk előállítani, nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő hely kiválasztására, mely nem lehet se túl napos, se túl nedves. A legjobb, ha egy könnyen megközelíthető, félárnyékos helyszín mellett döntünk. Emellett a szellőzés is nagyon fontos. Habár sokan nem kedvelik a földigilisztákat, azonban nem szabad elfelejteni, hogy nagy mértékben hozzájárulnak a folyamathoz. Nagyon fontos, hogy a komposzt ne legyen túl nedves, mert ez esetben rohadni fog, illetve az sem előnyös, ha túl száraz, mivel ekkor megállnak a folyamatok. Az optimális arany középutat kell megtalálni.

A komposztálót akár mi magunk is elkészíthetjük, de ha ehhez nincs kedvünk vagy kézügyességünk, akkor készen is meg tudjuk vásárolni, például a sunikft.hu webáruház kínálatából. Itt jobbnál-jobb komposztálók széles választéka szerezhető be nagyszerű áron. Többféle típus közül lehet választani. Ezek mindegyike nagyon egyszerűen, szerszám használata nélkül is összeszerelhetők. Praktikus nagy méretű töltőnyílással vannak ellátva, így könnyedén lehet behelyezni a zöldhulladékot. Az alsó részen pedig egyszerűen el lehet távolítani a humuszt.