Néhány komponens kiválasztását mindenképpen érdemes szakemberre bízni

Családi házak teljes kivitelezését ma már feltétlenül profi csapatra kell bízni, hiszen míg a hetvenes, nyolcvanas években ez akár családi összefogással is megoldható volt, addig ma már jóval szigorúbb szabályozások vonatkoznak az építkezésekre. Ugyanakkor kisebb projektek kapcsán már közel sem ilyen egyértelmű a helyzet.

Egy járda, kerítés, netán egy komolyabb tároló kialakításánál ugyanis minden megfelelő komponens beszerzésével, kellő tapasztalattal és némi kézügyességgel akár mi magunk is elvégezhetjük a feladatok nagy részét. Ehhez azonban mindenképpen elengedhetetlen tökéletesen tisztában lennünk azzal, egy adott komponens vonatkozásában mire kell odafigyelnünk. A legoptimálisabb, ha mindezt a kivitelezés lépéseinek sorrendjéhez igazítva tesszük meg. Ennek tükrében elsőként az alapozáshoz és a falazáshoz szükséges anyagok vizsgálatát kell megejtenünk. Ilyen a beton, az acélváz szerkezet és természetesen a tégla is, hiszen egyáltalán nem mindegy, egy ilyen komponens esetében milyen minőség mellett tesszük le a voksunkat.

Természetesen nem várható el, hogy minden egyes összetevő kapcsán mindenre kiterjedő tudással rendelkezzünk. A lényeg, hogy ha kétségünk támad, vagy nem vagyunk teljesen biztosak a dolgunkban, akkor kérjük ki egy kőműves segítségét, legalább a komponens kiválasztásának erejéig. Ha így teszünk, garantáltan olyan alapot kap a felépítmény, ami hosszú évtizedekig kellően strapabíró lesz majd. Ugyancsak nagy hangsúlyt kell fektetni a szigetelés kérdésére, hiszen az időjárás viszontagságai már pár év alatt is komoly károkat képesek okozni, nem beszélve az energiahatékonyság kérdéséről. Ennél a lépésnél is hihetetlenül fontos a célunknak leginkább megfelelő komponens megválasztása, hiszen az ásványgyapot helyett olykor például a polisztirol hab az optimális, nem beszélve a párazáró rétegek kialakításáról.