Mi az, amire okvetlenül figyelnünk kell használt autó vásárlásakor?

A használt autó és a féktárcsa kopottsága gyakorlatilag összetartozó fogalmak, vagyis nem számíthatunk arra, hogy a fékberendezés teljesen új lesz. Sokszor még a frissen cserélt is túlzó elvárás. Ugyanakkor a fékrendszer biztosítja, hogy akkor és ott tudjunk megállni, ahol csak szeretnénk, vagyis nagyon fontos, hogy minél alaposabban tisztában legyünk a megtekintett autó állapotával, mielőtt vásárlásra kerülne sor.

A használt autó és a fékrendszer kapcsán itt tudhat meg bővebb információkat! Természetesen mielőtt még egy üzlet megköttetne, érdemes tenni egy próbát, vagyis elvinni az autót egy próbakörre. A próbavezetés mindenképp hasznos, azonban nem árt tudni, hogy ennek során a fékek állapotáról csak felületes képet kaphatunk. Attól még, hogy a fékek látszólag jól működnek és semmilyen problémára utaló hangot nem hallunk, egyáltalán nem biztos, hogy a fékrendszerrel minden rendben van. Ha az eladó megmutatja a számlákat, hogy a fékpofák nem rég cserélve lettek, akkor sem lehetünk feltétlenül nyugodtak. A legtöbb vásárló ekkor megörül és eszébe sem jut megkérdezni, hogy mi a helyzet a féktárcsával, vagyis, hogy az is cserélve lett-e a betétekkel egyetemben.

Nagyon sok esetben az autó szakember általi átnézetése során derül ki, hogy ugyan vadonatúj fékbetétekkel van felszerelve az autó, azonban a csere során a tárcsa cseréjéről elfeledkeztek, amely már olyan mértékben kopottá vált, hogy az új fékbetétek beszerelése gyakorlatilag teljesen értelmetlenné vált. Alapszabály, hogy a féktárcsát és a fékbetéteket együtt kell kicserélni. Mielőtt rábólintunk a vásárlásra, ezzel mindenképp érdemes tisztában lenni és ennek tudatában átnézetni az autó fékrendszerét. Ha probléma van, akkor sajnos könnyen lehet, hogy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.