Milyen szempontok alapján történjen egy tanösvény kiválasztása?

A természetjárás több szempontból is remek szabadidős tevékenység. Egyfelől kiváló lehetőség a rendszeres testmozgásra, ráadásul családdal, barátokkal együtt közösségi programként sem utolsó. Mindemellett szinte bárhol végezhető, ám ha különlegesebb élményre vágyunk, az is könnyedén megoldható.

Dönthetünk például úgy is, hogy egy tanösvény útvonalát követjük. Ezeken a gondosan kialakított helyszíneken ugyanis nem csak az élővilágban gyönyörködhetünk, de olyan hasznos információkat is megismerhetünk, amelyekkel egyébként talán sosem találkoznánk. Egy karbantartott tanösvény esetében tudniillik táblák egész sora várja a kíváncsiskodókat, sőt, nem ritkán különleges növényekkel, kőzetekkel is találkozhatunk. Hazánkban ma már számtalan ilyen helyszínt találhatunk, éppen ezért nem is könnyű feladat kiválasztani közülük a számunkra legérdekesebbeket. A legbölcsebb, amit ilyenkor tehetünk, hogy megvizsgáljuk azokat a tényezőket és tulajdonságokat, amelyek meghatározó jelentőséggel bírnak, ha kirándulni indulunk.

Az egyik ilyen a tanösvény hossza. Természetesen semmi sem kényszerít minket arra, hogy teljesen végig járjuk az adott szakaszt, ám ahhoz, hogy minden érdekességet megtapasztalhassunk, azaz komplett élményt kapjunk, ez bizony elengedhetetlen. Ezért aztán tanácsos úgy választani a tanösvény kínálatból, hogy azt kényelmesen bejárhassuk, gondolva a visszaútra is. Ugyancsak fektessünk kiemelt figyelmet a szintkülönbségekre. Ugyan a kialakított távok nagy része nem a nehéz bejárhatóságról híres, azért akad köztük olyan, ami akár túraútvonalként is megállná a helyét. Az őszi esőzések, vagy a téli fagy pedig további nehezítést jelenthet, ezért aztán legyünk nagyon körültekintőek, amikor határozunk. Végül, de nem utolsó sorban pedig azt is vizsgáljuk, az adott tanösvény milyen tematika köré épül.