A különféle kónusz típusok előnyei és hátrányai

Annak érdekében, hogy egy-egy építőipari kivitelezés minden szempontból időtálló legyen, már a munkálatok első fázisaiban is kiemelt figyelmet kell fordítani a precizitásra. Különösen igaz ez a betonacél elemek elhelyezésénél és a zsaluzási feladatoknál.

Utóbbi esetén a legoptimálisabb kónusz használata kulcsfontosságú szereppel bír. Ezeknek a kiegészítőknek az elsődleges feladata az átkötési helyeken történő erőátvitel, illetve a tökéles vízzárás biztosítása. Ez azonban csak abban az esetben lehetséges, ha a felhasznált kellék minden szempontból megfelel az adott projekt támasztotta követelményeknek. Emiatt aztán a kónusz megválasztását megelőzően több tényezőt is vizsgálnunk kell. Elemezni kell, a szerkezet mekkora teherbírású kiegészítőket igényel. Ez ugyanis meghatározza, milyen falvastagságra, méretre lesz szükség és természetesen magát az anyagválasztást is megkönnyíti ez a lépés. Utóbbi kapcsán a külső tényezők is nagy szerepet játszanak, hiszen az UV-sugárzás, netán a magas hő, vagy épp a vegyszerrel történő érintkezés is komoly kihívást jelenthet.

Szerencsére a manapság elérhető kónusz választék már minden lehetséges igényt lefed. Egyszerűbb kivitelezések vonatkozásában még mindig a műanyag kialakítás a legoptimálisabb döntés, hiszen alacsony bekerülési költséggel rendelkezik, ám strapabíró és egyszerűen telepíthető. Kiváló alternatívát jelenthet a gumi, ami tökéletesen korrózióálló és rugalmas szerkezetének hála kiváló tömítés biztosít. Egy ilyen kónusz esetében azonban figyelembe kell vennünk, miszerint sem a fokozott hőt, sem pedig a folyamatos UV-sugárzást nem viseli jól hosszú távon. Amennyiben ezeknek a tényezőknek kiemelt szerepük van, úgy az acél változat mellett kell letenni a voksunkat. Ez a kónusz toppant időtálló és kiemelten magas igénybevételű projekteknél is bátran alkalmazható.