A robbanásbiztos berendezés szerelője tanfolyam legfőbb tudnivalói

Villanyszerelőként, villamossági technikusként is érdemes folyamatosan képezni magunkat, hiszen egyre kevesebb a tapasztalt szakember, ennek következtében pedig óriási kereslet mutatkozik a specialisták iránt. Ráadásul egy-egy továbbképzés akár pár hét, illetve néhány hónap alatt elvégezhető, ez pedig hatalmas előnyt jelent.

Kiváló lehetőség például a robbanásbiztos berendezés szerelője kurzus teljesítése is. A tanfolyam 120 órát vesz igénybe, ezeket pedig vasárnaponként tartják, online formában. Ennek köszönhetően a tanulás könnyedén beilleszthető a mindennapokba és nem kell átszerveznünk az életünket a bizonyítvány megszerzéséért. De milyen ismeretanyagokat sajátíthatunk el egész pontosan a robbanásbiztos berendezés szerelője tanfolyamon? Miképp az a megnevezésből is jól látszik, ezek a szakemberek olyan munkakörnyezetben végzik a feladatukat, ahol kiemelt kockázata van a detonációnak, legyen szó akár gázról, vagy a levegőben jelen lévő finom porszemekről. Ilyen területen fokozott elővigyázatossággal kell eljárni, hiszen már egy apró ballépés is katasztrófával végződhet.

Ráadásul mivel ez jellemzően gyárakban, ipari létesítményekben fordul elő, kiemelt jelentősége van az időtényezőnek. Azaz a robbanásbiztos berendezés szerelője gyorsan és hatékonyan kell elvégezze a javításokat, ellenőrzéseket, lévén a leállás miatti kiesés komoly anyagi veszteséget jelenthet. A kurzuson éppen emiatt kiemelt figyelmet fordítanak a munkafolyamatok optimalizálásának módszertanára, illetve a biztonsági előírások ismertetésére is. Kardinális jelentőséggel bír emellett a kockázatelemzés, illetve az előzetes felmérés is, hiszen a robbanásbiztos berendezés szerelője csak akkor láthat neki a feladatának, ha tökéletesen meggyőződött arról, hogy a folyamatok biztonsággal elvégezhetők.