Domain regisztráció – milyen végződést válasszunk?

Még egy hobbicéllal létrehozott weboldal esetében is komoly eredmények érhetők el, ha saját, egyedi címet adunk, ám egy nagyobb cég, illetve vállalkozás kapcsán ez ma már gyakorlatilag egy elengedhetetlen lépés. Kardinális azonban megfelelő körültekintéssel eljárni, ugyanis utólag már rengeteg kellemetlenséggel járhat a módosítás.

Emiatt aztán nagyon fontos pontosan tudnunk, egy domain regisztráció során milyen szempontokra kell odafigyelnünk. Szerencsére az ehhez szükséges tudnivalók könnyen elérhetők és a profi regisztrátorok is segítenek, ha kérdésünk támadna menet közben. Ugyanakkor némi tervezéssel és minimális piaci ismeretek birtokában mi magunk is meghatározhatjuk, a domain regisztráció folyamán milyen megoldás mellett érdemes letenni a voksunkat. Döntő befolyással bír többek közt a választott tartománynév, azaz honlapunk elérhetőségének megnevezése. Szerencsés esetben ez már adott, tudniillik a legtöbbször erre a célra magának a vállalkozásnak a nevét szokás használni.

Bátran éljünk mi is ezzel a megoldással, ám még a domain regisztráció megkezdése előtt ellenőrizzük, a szöveg nem sért-e valamilyen szabadalmi elvet, esetleg nem érinti-e valamelyik közvetlen konkurenciánkat. Amennyiben ilyen problémát nem tapasztalunk, következhet a domain regisztráció következő lépése, mégpedig a kiterjesztés megválasztása. Ez már jóval egyszerűbb feladatnak ígérkezik, ám ekkor alaposan végig kell gondolnunk hosszú távú céljainkat is. Tudniillik amennyiben kizárólag Magyarországon szeretnénk folytatni majd a tevékenységünket, akkor a legcélravezetőbb még mindig a .hu végződés mellett letenni a voksunkat. Ugyanakkor ha tervezünk majd bővíteni és túllépnénk az országhatáron, netán többnyelvű honlapot készíttetünk, akkor a domain regisztráció során bátran határozzunk az .eu kiterjesztés mellett.