Hogyan alakíthatsz ki takarékos heti menüt?

Az étkezés életünk jelentős részét kiteszi. Az, hogy milyen ételek kerülnek a tányérunkra nem csak az egészségünkre, hanem a pénztárcánkra is kihatással van. Ha eddig kaotikus volt az étkezésed, akkor itt az ideje, hogy szó szerint a kezedbe vedd és kialakíts egy olyan étrendet, amelynek köszönhetően egészségesen és költséghatékonyan tudsz étkezni.

Takarékos heti menü kialakításában nagy szerepe van a tervezésnek. Ha időt szánsz arra, hogy leülj és megtervezd a következő heti étkezésed, akkor sokkal összeszedettebb lehetsz a mindennapokban és az étkezés terén. Ráadásul, ha magadnak készíted el az ételeket, akkor nagyon sokat spórolhatsz is. Az pedig csak hab a tortán, hogy pontosan tudni fogod, hogy miből készül az ételed. Ha valamilyen ételallergiával vagy intoleranciával küzdesz, akkor különösen fontos, hogy tudd, milyen alapanyagokól készült az étel, van-e benne bármilyen olyan összetevő, ami gondot okozhat esetedben. Sajnos mindig van esély a hibázásra, ez pedig az egészséged szempontjából nagyon nem mindegy. A legjobb, ha kijelölsz egy napot, amikor leülsz és összeírod, hogy az elkövetkező napokban mit fogsz enni és ehhez milyen összetevőkre van szükséged. Így külön bevásárló lista írásra sincs szükséged.

Arra viszont mindenképp ügyelj, hogy az étrend változatos legyen, vagyis ne krumplis tésztát, rakott krumplit, krumplifőzeléket egyél egymás utáni napokon, mert nagy valószínűséggel hamar eleged lesz a krumpliból. Az egyhangú étrend eleve nem egészséges, így próbálj meg kreatív lenni. Ha marad egy kis maradék, akkor azt semmiképp ne dobd ki, hanem használd fel egy új ételhez. Ezzel nagyon sokat spórolhatsz. Ha dolgozni mész, akkor érdemes az elkészült ételt bedobozolni, amivel szintén sokat spórolhatsz, hiszen így nem kell kiugranod a munkából a közeli étterembe, kifőzdébe.