Milyen esetekben optimális az utángyártott tintapatron használata?

A tintasugaras nyomtatók ma már rendkívül kényelmes és élhető alternatívát jelentenek, még nagyobb igénybevétel esetében is. Régebben ez nem mindig volt így, hiszen ezek a szerkezetek meglehetősen érzékenyek voltak, ráadásul a kiváló minőségű nyomatnak igen magas ára volt, hiszen a legtöbbször csak gyári kellékkel üzemeltek, esetleg ezek újratöltött változataival.

Ez napjainkban már ritka és az utángyártott tintapatron kínálat is egész más képet mutat, mint egy-két évtizeddel ezelőtt. Ezek jó része az eredeti típussal teljesen megegyező – mind kapacitásban, mind pedig minőségben -, az áruk pedig nagyon baráti. Semmiképp sem szabad azonban összekeverni a fogalmakat, hiszen az utángyártott tintapatron mellett találkozhatunk felújított, illetve töltött modellekkel is, igaz ezek száma évről évre csökkenő tendenciát mutat. Utóbbiak ugyanis nem új termékek, hanem már előzőleg használt patronok javított, használatra előkészített variánsai. Összehasonlítva az utángyártott tintapatron kvalitásával, ezek a típusok jóval kevésbé megbízhatók.

Mindenképpen tanácsos azonban szem előtt tartanunk, hogy bizonyos modellek esetében az utángyártott tintapatron alkalmazása csak nehézkesen oldható meg. Szerencsére ez egyre ritkábban tapasztalható, ugyanakkor feltétlenül tanácsos ennek már előzetesen utána olvasni. Tudniillik jó néhány olyan típus létezik, amelynél csupán némi ügyeskedésre van szükség és így már használhatóvá is válik az utángyártott tintapatron. Azt se felejtsük el, hogy professzionális felhasználás esetén nem feltétlenül mindig ez jelenti a legoptimálisabb választást. Ugyan használat közben rengeteget spórolhatunk, ám az esetleges hiba miatti kiesés komoly károkat is okozhat. Erre ugyan meglehetősen kicsi az esély, ám valamivel magasabb, mint egy eredeti patron esetében.