Földalatti, vagy felszíni esővízgyűjtő az ideálisabb választás?

Az éghajlatváltozás hatásait már napjainkban is a saját bőrünkön tapasztalhatjuk és az egyik legnagyobb kihívást kétségkívül a csapadékmennyiség drasztikus eloszlása jelenti majd hosszú távon. Ipari méretekben ennek a dilemmának a megoldása nem lesz egyszerű feladat, ám a háztartások számára már létezik kiváló eszköz, amivel a kellemetlenségeket könnyedén áthidalhatjuk.

Ez pedig nem más, mint az esővízgyűjtő. A csapadék természetesen egy sima hordó segítségével is felfogható, ám ez több szempontból sem elég hatékony. Nagyobb kert esetében ugyanis a párszáz liter folyadék akár egy napi öntözéssel elfogyhat, ráadásul ez a tárolási mód szinte biztosan a víz poshadásához vezet majd. Azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy egy esővízgyűjtő segítségével kiépített rendszer nem csak a növények locsolásánál, autómosásnál jelent majd nagy könnyebbséget, de akár azoknál a felhasználási pontoknál is, ahol nem szükséges az ivóvíz tisztaság. Ilyen például az illemhely, de megfelelő előkészületek mellett a mosásra is használható a szürkevíz.

Egy dolgot azonban nem szabad elfelejtenünk, mégpedig hogy ilyen alkalmazási mód esetén teljesen különálló hálózatot kell kiépítenünk. Ezt a lépést azonban érdemes fontolóra vennünk, főképp, ha magas a vízfogyasztásunk. Kisebb mennyiségű csapadék tárolására elegendő lehet a felszíni esővízgyűjtő, míg komolyabb volumen kapcsán a földalatti kialakítás jelenti az optimális választást. Utóbbi kapacitása akár a 10 köbmétert is elérheti, amivel már bármilyen igény lefedhető. Ezek a tartályok azonban további előnyökkel is rendelkeznek. Telepítésük rendkívül könnyedén megvalósítható és a nagyjából állandó hőmérsékletnek köszönhetően a folyadék sokkal tovább megőrzi minőségét. Kétségtelen, hogy egy ilyen esővízgyűjtő bekerülési költsége némileg magasabb, ám hosszabb távon ez egy megtérülő beruházást jelent.