Ezek a duzzadószalag alkalmazásának lépései

Akár komolyabb ipari beruházásokról is legyen szó, netán saját ingatlanunk kivitelezéséről, a különféle betonszerkezetek esetében mindig számolni kell a víz szivárgás okozta károsodások kockázatával. Ez a legtöbb helyen fennáll, hiszen a talajvíz szinte mindenhol jelen van. Szerencsére ma már egyszerű a védekezés, köszönhetően a kiváló kiegészítőknek.

Erre a célra a duzzadószalag telepítése jelenti a legkényelmesebb megoldást. Ez egy olyan speciális eszköz, amely anyagának és kialakításának hála, vízzel történő érintkezés esetén szabályozott térfogatnövekedésen megy keresztül. Tökéletesen kitölti a rendelkezésre álló teret, így teljes mértékben elzárja a nedvesség útját, ami így nem tud a szerkezet belsejébe jutni. Ezzel a módszerrel pedig könnyedén megakadályozható a vizesedésből eredő károsodás. Természetesen kardinális kérdést jelent, hogy a duzzadószalag felhelyezése szakszerűen történjen. Első körben mindig azt kell vizsgálnunk, sértetlen állapotban van-e a kiegészítő. Tudniillik ha azt még a telepítést megelőzően víz éri, akkor szigorúan tilos felhasználni, hiszen a kémiai folyamat ilyenkor már beindul.

A hibátlan duzzadószalag kétféle módszerrel is rögzíthető. Gyakorta a ragasztás jelenti az optimálisabb alternatívát, hiszen gyorsan elvégezhető és különösebb előkészületet sem igényel. Mindössze a felületek megtisztítására van szükség és persze ügyelni kell rá, hogy ez megszáradjon, mielőtt felhelyeznénk a szigetelést. Mechanikus leszorítás esetén számolnunk kell a duzzadószalag térfogatnövekedésével, így a rácsozásnál hagyni kell ennek helyet, ellenkező esetben a későbbiekben elrepedhet a beton. Ugyancsak tartsuk szem előtt, hogy utólagos betonozásnál a gyári előírások betartása kulcsfontosságú. Így ugyanis biztosan nem sérül meg a duzzadószalag és a tökéletes szigetelőtulajdonsága is megmarad.