Ezért kulcsfontosságú a minőségi védősapka használata

A munkahelyi balesetek nagy része kellő odafigyeléssel és a szabályok szigorú betartásával elkerülhető lenne, ám legalább ilyen sokat nyom a latban az is, hogy az egyes védőfelszerelések milyen minőséget képviselnek. Különösképp sarkalatos kérdést jelent ez az építőiparban, ahol még mindig a legmagasabb a súlyos kimenetelű balesetek aránya.

Az olyan kiegészítőkkel azonban, mint amilyen a védősapka is, jelentősen minimalizálható a kockázat. Nagyobb kivitelezések esetében folyamatos rizikóval jár a nehézgépek kezelése és az azok közelében történő munkavégzés, de a különféle alapanyagok, szerszámok is komoly problémák forrásai lehetnek. A legnagyobb gondot azonban a kiálló betonacélvégek jelentik. Ezek hatalmas segítséget jelentenek a falazatok, illetve a különböző formák kialakításában, ám masszív és hegyes kialakításukból adódóan nagyon súlyos sérüléseket képesek okozni. Ahhoz, hogy ezt elkerülhessük, védősapka használatára van szükség, tudniillik ez a kiegészítő egyszerre kettős szerepet lát el.

A gyártók ugyanis nem véletlenül alkalmaznak kizárólag figyelemfelkeltő színeket a védősapka készítésénél. A jellemzően rikító piros kupakok már messziről is jól észrevehetők, ezáltal fokozott óvatosságra intik a közelben tartózkodókat. Emellett a kialakításuknak köszönhetően jelentősen tompítják a rázuhanás okozta behatásokat. Utóbbi tulajdonság ugyanakkor csak akkor érvényesülhet teljes bizonyossággal, ha kizárólag kiváló minőségű védősapka kerül telepítésre. Ezért aztán beszerzéskor fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a munkavédelmi eszköz rendelkezzen a szükséges tanúsítványokkal. Ez garantálja, hogy az adott magasságból – ami jellemzően maximum 3 méter – történő zuhanás bekövetkeztekor is elegendő védelmet szolgáltat a védősapka.