Milyen munkavédelmi felszerelés elengedhetetlen az egyes foglalkozásoknál?

Bármilyen területen is tevékenykedjünk, a legfontosabb, hogy feladataink elvégzése közben fokozottan ügyeljünk a testi épségünk megóvására. Talán nem is gondolnánk, ám ennek még olyan ágazatokban is óriási jelentősége van, ahol nem találkozunk veszélyes eszközökkel.

A balesetek elkerülésének legkézenfekvőbb módját az előírás szerinti munkavédelmi felszerelés használata jelenti. Sajnos sok esetben ezek kényelmetlenebbnek mondhatók, mint a hétköznapi viseletek, ugyanakkor ez soha ne tántorítson el minket a folyamatos alkalmazásuktól. Tartsuk szem előtt, miszerint elég egyetlen pillanat ahhoz, hogy megtörténjen a katasztrófa. Így aztán a munkavédelmi felszerelés mellőzése még rövid ideig sem engedhető meg. Joggal merülhet fel persze a kérdés, hogy pontosan milyen kiegészítőkre is lesz majd szükségünk egy adott feladat elvégzésénél, illetve bizonyos munkakörök betöltésénél. Amennyiben alkalmazottként tevékenykedünk, erre alapvetően egyszerű a válasz, hiszen nem a mi hatáskörünk ennek meghatározása.

A Munka Törvénykönyve ugyanis világosan leírja, hogy a munkavédelmi felszerelés biztosítása a munkáltató feladatkörébe tartozik. Ez egyben azt is jelenti, hogy speciális esetekben a karbantartás is vezetőség feladata, természetesen ez nem azt jelenti, hogy az állagmegóvásra – így például a megfelelő tárolása – ne kellene odafigyelnünk. Némiképp bonyolultabb a dolog, amikor önállóan, például vállalkozóként tevékenykedünk. Noha ilyen esetekben elsősorban csak saját magunk felé kell elszámolnunk, ám az egészségünk megóvása érdekében szigorúan be kell tartani az előírásokat. Alaposan nézzünk utána milyen munkavédelmi felszerelés viselése ajánlott és mindig minőségi, megbízható darabokat vásároljunk, amik kifejezetten tartósak. Ez a plusz befektetés ugyanis a későbbiekben többszörösen megtérül majd.